ΣΤΟ ΟΠΛΟΥΡΓΕΙΟ

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

ΜΕΤΡΑ ΚΟΝΤΑΚΙΟΥ / ΟΠΛΟΥΡΓΕΙΟ


Μετροληπτικό όργανο που μας δίνει τις διαστάσεις του κοντακιού.



Τα βασικά μέτρα σε ένα κοντάκι είναι :
α) Η παρεκλίση  του κοντακιού ( cast ON ή cast OFF)
β) Τα υψόμετρα της ράχης (drop at comp-heel)
γ) Η κλίση του πέλματος (pitch)
δ) Το μήκος του κοντακιού ( length of pull)

          Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κύπριος κυνηγός είναι αποτυχίες την μια κυνηγετική μέρα και ψηλές επιτυχίες μια άλλη μέρα. Δεν γνωρίζει που πρέπει πραγματικά να αποδώσει αυτές τις αυξομειώσεις και τελικά καταλήγει στο συμπέρασμα (οι περισσότεροι τουλάχιστο) ότι φταίνε τα φυσίγγια. Άλλο που δεν θέλουν οι έμποροι γιατί ανεβάζουν τον τζίρο των πωλήσεων.

           Η φιλοσοφία για να έχουμε ψηλές επιτυχίες είναι απλή. Περιέχει όμως κάποιους βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε. Είναι σαν να θέλω να οδηγήσω αυτοκίνητο και να μην φτάνουν τα πόδια μου στα πεντάλ. Η πρώτη αντίδραση που θα πρέπει να κάνεις είναι να διορθώσεις το κάθισμα για να σε βολεύει. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με το όπλο, βελτιώνουμε το κοντάκι (ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ) έτσι ώστε να μας ''κάθεται'', να γίνει ένα με τον εαυτό μας.
Η κατασκευή του κοντακιού πρέπει να είναι τέτοια ώστε κατά την αυθόρμητη επώμιση (αλλά σωστή) το κυρίαρχο μάτι να τοποθετείται στο σωστό υψόμετρο ( με βάση την ρήγα μας) και να είναι στο κέντρο της νοητής προέκτασης της. Άρα αφού το μάτι μας ( κυρίαρχο) είναι κεντραρισμένο με τις κάνες μας ή και ανάποδα, οι κάνες μας είναι κεντραρισμένες με το μάτι μας, σημαίνει ότι όπου βλέπει το μάτι στέλνουμε και τα σκάγια μας. Για να γίνει αυτό πρέπει να μπορούμε να κάνουμε σωστές επωμίσεις και πάντα με τον ίδιο τρόπο και στην περίπτωση που το κοντάκι μας είναι λανθασμένο με βάση τον σωματότυπο μας, να διορθώσουμε τις διαστάσεις του. Όσες τεχνικές σκόπευσης και να γνωρίζεις δεν θα έχουν σημασία αν δεν κάνεις αυτά τα δυο που προαναφέραμε. Τι να κάνω τις τεχνικές αν δεν μπορώ να επωμίζω πάντα με τον ίδιο τρόπο ή αν επωμίζω σωστά το όπλο μου, να ρίχνει πχ. χαμηλά και αριστερά ταυτόχρονα. Πρώτα μαθαίνεις να περπατάς, μετά να τρέχεις και μετά να πηδάς και εμπόδια.

            Αν το όπλο προορίζεται για ένα συγκεκριμένο είδος κυνηγίου ή για συγκεκριμένο άθλημα σκοποβολής τότε θα ρυθμίσουμε το υψόμετρο της ράχης (υπάρχουν πολλές μέθοδοι)  έτσι ώστε  αυτό με την σειρά του να μας ρυθμίσει την τουφεκιά μας στο πάνω κάτω. Κατά γενική ομολογία είναι καλύτερα   ένα  όπλο να ρίχνει τα σκαγια μας λίγο πιο ψηλά, πάντα με βάση τον στόχο μας για τους πάρακατω λόγους:
α) Οι περισσότεροι στόχοι έχουν ανοδική πορεία. Όταν ψηλοτουφεκάμε λίγο υπάρχει σύκλιση της τουφεκιάς μας με την πορεία του στόχου.
β) Την ώρα που τουφεκάμε με ένα τέτοιο όπλο βλέπουμε τον στόχο πάνω από την ρήγα μας άρα ελέγχουμε καλύτερα την πορεία του αλλά και τις ενδεχόμενες αλλαγές της πορείας του αν πρόκειται για θήραμα.
γ) Σε περίπτωση πρώτης αποτυχημένης βολής δεν χρειάζεται να ψηλώσουμε πάνω το κεφάλι μας για να δούμε αν κτυπήθηκε ή όχι, άρα συνεχίζουμε την κίνηση του όπλου απρόσκοπτα και κάνουμε πιο εύκολα την διορθωτική μας κίνηση. Είναι μέγάλο πλεονέκτημα το κεφάλι μας να μένει σταθερό πάνω στο κοντάκι κατά την δεύτερη τουφεκιά για να μην χάνουμε το υψόμετρο και το κέντρο της ρήγας μας. 

           Το πόσο ψηλοτουφεκάει όμως ένα όπλο, είναι θέμα προσωπικών γούστων. Κάποιον ίσως τον βολεύει αυτό που λέμε 40% στον στόχο και 60% πιο πάνω, άλλον ίσως 30% με 70%. Τα αντανακλαστικά του κάθενος από εμάς είναι διαφορετικά. Ο σωματότυπος του κάθε κυνήγού ή σκοπευτή το ίδιο. Γι' αυτό ένας κυνηγός, σκοπευτής ή προπονητής των σκοπευτικών αθλημάτων δεν πρέπει να είναι δογματικός στο τι είναι ορθό. Πρέπει να πειραματιστεί στο τι βολεύει τον ίδιο ή τον εκπαιδευόμενο.
   
      Αν πιάνετε τον εαυτό σας να έχετε σκαμπανεβάσματα σε επί τις εκατό αναλογία πάντα μιλούμε, την μια μέρα τα ποσοστά επιτυχίας να είναι ψηλά και άλλη μέρα τα ποσοστά χαμηλά, τότε είναι δεδομένο ότι το κοντάκι ΔΕΝ είναι στα μέτρα σας.
      Αν κάποιοι αντιληφθήκατε ότι έχετε περισσότερες επιτυχίες από στόχους που έρχονται από αριστερά προς δεξιά ή το ανάποδο, είναι και αυτό απότοκο  του ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΥ κοντακιού με βάση πάντα τα δικά σας προσωπικά μέτρα.Για κάποιον άλλο ίσως το όπλο σας να του έρχεται γάντι.
      Αν βλέπετε να φεύγουν φτερά από τα θηράματα και αυτά να συνεχίζουν την πορεία τους είναι και αυτό σημάδι ότι το όπλο ΔΕΝ ειναι στα μέτρα σας.
     Αν τα θηράματα είναι αιματωμένα ή ζωντανά  την ώρα που τα πιάνετε είναι και αυτό ένα σημάδι ότι το κοντάκι σας ΔΕΝ είναι στα  μέτρα σας.

ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΜΑΡΚΑ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ ΣΑΣ, ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ,  ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΚΑΝΝΗ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΙΟ, ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΑΤΣΑΛΙ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ ΣΑΣ, ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΜΑΡΚΑ ΤΩΝ CHOKES ΣΑΣ.

  ΚΑΙ ΑΝ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΑ, ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ.  Δεν  μιλάμε για μερίδιο πάνω από το 5% -10%. Αν είναι θέμα ψυχολογίας τότε το δέχομαι, αν όμως ζητάτε την  βελτίωση σας μεσώ αυτών, τότε απατάστε οικτρά.
Αν εσείς θέλετε να ασχολείστε με το δέντρο αντί για το δάσος αυτό είναι δικαίωμα σας. Αν έχετε βρει το δάσος τότε καλώς, ασχοληθείτε και με το δέντρο.

 Αγαπητοί μου,  ελέξτε πρώτα πρώτα την επώμιση σας αν γίνεται σωστά. Διορθώστε την επώμιση σας, που είναι και το πιο εύκολο και το λιγότερο δαπανηρό (ειδικά αυτές τις εποχές που ζούμε). Ζητήστε βοήθεια από ένα έμπειρο σκοπευτή , από ένα προπονητή ή (για να ευλογήσω και τα γένια μου ) από ένα καταρτησμένο οπλουργό  που εμπιστεύεστε.  Η εξάσκηση  μπορεί να γίνει στο σπίτι σας χωρίς να πληρώσετε ένα σεντ του ευρώ. Τριάντα επωμίσεις την ημέρα (ΣΩΣΤΕΣ) επί τριάντα μέρες, καταλαβαίνετε για τι αριθμό στο τέλος του μήνα μιλούμε.
Όταν τελειώσετε με το κεφάλαιο της σωστής επώμισης τότε θα ελέγξετε το κοντάκι σας στον οπλουργό, για να δείτε αν έχει τις σωστές διαστάσεις με βάση τον σωματότυπο σας. Αν υπάρχει κάποιο λάθος στην επώμιση σας ο οπλουργός ωφείλει να το διορθώσει και μετά να προχωρήσει στην διόρθωση του κοντακιού. Αν πάλι, χρειαστεί να σας δώσει τον απαιτούμενο χρόνο για να κάνετε ξανά  εξάσκηση στο σπίτι σας ή στο σκοπευτήριο, πρέπει να το κάνει και μετά από αυτό, θα επέμβει στο κοντάκι σας.

Στις εποχές που ζούμε καλό είναι να γνωρίζετε και τι θα σας στοιχίσει η  εφαρμογή ενός κοντακιού στα δικά σας μέτρα.
Το κόστος για επιδιόρθωση ενός κοντακιού είναι ανάλογα με το τι χρειάζεται να γίνει. Και εξηγούμαι.
1) Στην περίπτωση που είναι θέμα λανθασμένης επώμισης και γι΄αυτό δεν σας έρχετε το όπλο δεν θα πληρώσετε ούτε ένα ευρώ. 
2) Στην περίπτωση που θα χρειαστεί μετατροπή των κλίσεων του κοντακιού το κόστος κυμαίνεται από 40 μέχρι 60 ευρώ ( Cast on, Cast off, Drop at Comp - Heel ).
3) Στην περίπτωση  τώρα που χρειάζεται διόρθωση το μήκος του κοντακιού το κόστος κυμαίνεται από 35 μέχρι 60 ευρώ. Η διαφορά στην τιμή καθορίζεται από το ποια ποιότητα πέλματος θα επιλέξετε εσείς να τοποθετήσετε στο όπλο σας. Υπάρχει και η περίπτωση όπου το μήκος του κοντακιού μειώνετε, οπότε το υφιστάμενο εργοστασιακό πέλμα επανατοποθετείται άρα πέφτει το κόστος αρκετά κάτω (όπου αυτό είναι εφικτό και δεν επηρεάζει την ποιότητα της δουλειάς). Ενοείται ότι ταυτόχρονα θα διορθώσουμε και την κλίση του πέλματος (PITCH) χωρίς έξτρα κόστος.

Αν οι υφιστάμενες διαστάσεις του κοντακιού έχουν τεράστιες διαφορές από τις διαστάσεις που εσείς χρειάζεστε με βάση τον σωματότυπο σας, τότε οι συμβουλές μας θα σας βοηθήσουν να κρίνετε  ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές και λύσεις για το πρόβλημα σας. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει βελτίωση στις επιτυχίες σας ακόμα και στις ακραίες περιπτώσεις όπου τα μέτρα του κοντακιού σας απέχουν πολύ από τα δικά σας μέτρα. Είναι θέμα προσωπικό όμως, αν στο τέλος της ημέρας είστε ικανοποιημένος να κυνηγάτε με ένα κοντάκι που σας έρχεται 80% ή ζητάτε το 100%. Για τα σκοπευτικά αθλήματα ( trap, skeet, sporting) δεν το συζητώ, εννοείται ότι τίποτα δεν είναι αποδεκτό κάτω από το 100%.


Έπεται συνέχεια.................



    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου